Search
Close this search box.
Logo De Verademing jpeg

BLOG - Een andere intelligentie dan die van ons brein (door Les)

Bij de tsunami in 2004 in de Indische Oceaan zijn vele mensen omgekomen. Opmerkelijk was dat er daarbij weinig dieren om het leven kwamen. Blijkbaar waren de meeste dieren – uren voor de tsunami plaatsvond – al het binnenland ingevlucht, alsof ze het gevaar voelden komen.

Of het nu olifanten zijn die trompetterden, vleermuizen die vroeger dan normaal wakker werden of honden die blaften, … de dieren leken het te ‘weten’ dat er iets kwam en maakten instinctief de juiste keuze in hun handelen.

Wat als wij ook zo een sensor voor de toekomst zouden hebben, die ons via onze gewaarwordingen, ons lichaam, onze gevoelens, beelden en verlangens informeert over wat er op ons afkomt en welke volgende actie we te ondernemen hebben?
Wat als wij dat weer kunnen leren horen en voelen, en daar bewust kunnen op intunen?

Natuurlijke intelligentie

It is amazing how many hints and guides and intuitions for living
come to the sensitive person who has ears to hear what his body is saying.

Rumi - stilte

Wij, mensen, hebben het meest ontwikkelde brein van alle diersoorten. We kunnen ons echter afvragen of we wel weten hoe we het wijs kunnen gebruiken voor het welzijn van al wat leeft en groeit op deze planeet, onszelf inclusief.

Als we leven vanuit ons hoofd, leven we vooral vanuit wat we kennen en weten uit onze ervaringen van het verleden.
Zo hebben we geleerd hoe we het gras moeten afrijden, kunnen we woorden herkennen en weten we wat een rood licht van ons vraagt.

Als het echter gaat over de grotere thema’s in het leven – onze loopbaan, onze relaties, ons gezin, onze dromen, onze plek in dit leven – is ons hoofd met zijn dataset aan gegevens en ervaringen niet altijd de beste raadgever en kompas.

Daar hebben we de wijsheid van ons lichaam, van de natuur en van het grotere geheel voor nodig.
In onze zomerworkshops en tijdens ons keerpunttraject helpen wij jou daar weer contact mee maken, via lichaamswerk, natuurcoaching en het delen van inzichten.

Zo kan jij verbinden met de toekomst die op jou afkomt en kan je horen, voelen, ervaren wat die van jou vraagt en welke moedige stap(pen) je daarvoor te zetten hebt. Het is bovendien nog fijner en krachtiger om dat te doen met een groep van gelijkgestemden die bedding geven aan elkaars zijn en groeiproces.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *