Search
Close this search box.

Wat doet craniosacraal therapie?

Herken je volgende signalen bij je baby:

  • Veel huilen
  • Geen oogcontact maken
  • Krampen
  • Reflux
  • Overstrekken
  • Slaapproblemen
  • Hoge mate van alertheid of snel schrikken
 

Dan is de kans groot dat je baby nood heeft aan ontlading van de opgestapelde spanning in zijn lijfje naar aanleiding van de conceptie, de zwangerschap, de geboorte of de overgang naar het leven buiten de baarmoeder.

Een sessie craniosacraal therapie ondersteunt net dat proces en is – wat ons betreft – een samenspel van 3 elementen:

  1. een veilige bedding creëren waarin alles er kan/mag zijn bij baby en mama
  2. in verbinding gaan met de baby en intunen op wat hij te vertellen heeft aan de hand van oogcontact en lichaamstaal
  3. ruimte geven aan wat zich toont en ontladen mag worden, op het ritme van de baby en wat hij kan toelaten; we volgen de baby en bewegen mee, forceren of induceren niets


Bij ons gaat cranio dus in eerste instantie over veiligheid, verbinden en volgen totdat de baby ontvankelijk is voor craniosacraal therapie.

Dan pas kan hij zich openen en kan ik via zachte aanraking met mijn handen spanning ontladen, blokkades losmaken of hem volgen in het opnieuw vertellen en verwerken van zijn geboorteverhaal.

Enkele getuigenissen

Hoe gaan we te werk?

Intake craniosacraal therapie

1) Uitgebreide intake + cranio sessie voor de mama

In de eerste sessie kom je als mama zonder je baby’tje en doen we een uitgebreide intake om zowel conceptie, zwangerschap als geboorte in kaart te brengen.
Omdat een baby sneller kan zakken in zijn lijfje als hij het vertrouwen bij mama voelt, nodigen we jou uit om aansluitend zelf ook een cranio sessie te mogen ontvangen.

Ervaring toont ons dat we minder sessies met je baby’tje nodig hebben als de mama als eerste een sessie mag ontvangen. Onze kinderen zijn vaak een spiegel voor patronen, spanning en emoties bij ons waar misschien nog geen licht op schijnt en reageren bijgevolg op ons ‘zijn’, zeker omdat ze nog zo dicht bij hun kern staan en zo ontvankelijk zijn voor de prikkels en energie van hun omgeving.

Zo gebeurt het soms ook dat we intuïtief invoelen dat we met de mama of papa verder te gaan hebben en niet met de baby. We voelen dit samen in, we communiceren hier helder rond en het is aan de ouders om deze uitnodiging al dan niet aan te nemen.

Praktisch

  • In deze eerste sessie nodigen we de mama uit om alleen te komen, zonder baby.
  • Het intakegesprek en aansluitende cranio sessie duren ongeveer 90 minuten.
  • De bijdrage hiervoor is 115€ (incl btw). Je kan zowel cash als via Payconiq betalen.
  • We raden aan om losse, comfortabele kledij te dragen.

2) Sessie(s) baby/kind

In een eerste sessie met het baby'tje of het kind tunen we op hen in terwijl de mama praat, kijken en voelen we of de baby al connectie maakt met ons. Van daaruit kunnen we aanvoelen wat de baby toelaat en wat hij vertelt aan de hand van oogcontact en lichaamstaal.

Bij fysieke klachten of blokkades kunnen we vrij snel starten met de craniosacraal therapie.
Als er sprake is van een geboortetrauma, is het belangrijk dat de veiligheid er eerst in voldoende mate is voor we kunnen starten met de behandeling.

Ook tijdens de behandeling blijven we mee bewegen met de baby, ruimte gevend aan het huilen en aan het verhaal dat het lijfje van de baby ons vertelt. Ook vinden wij het belangrijk om in verbinding te blijven met de mama (en soms ook de papa). Van hieruit voelen we samen in wat de ouders en de baby aan kunnen en wanneer het nodig is om even op adem kunnen komen en troost te bieden.

Bij iets oudere kinderen starten we ook met het in kaart brengen van het geboorteverhaal, maar ligt de nadruk meer op het losmaken van de spanningen in hun lijfje.

Praktisch

  • De tijd tussen 2 sessies varieert tussen 1 en 3 weken.
  • Een sessie duurt max. 1u
  • De bijdrage hiervoor is 85€ (incl btw). Je kan zowel cash als via Payconiq betalen.
  • Gelieve een tetradoek mee te nemen zodat je kindje een vertrouwde geur ruikt.

De impact van conceptie, zwangerschap en geboorte op je baby

Vroeger dachten we dat een baby een onbeschreven blad was toen hij geboren werd. Nu weten we dat de baby niet alleen voedingsstoffen doorkrijgt van de mama, maar in de baarmoeder ook alle emoties oppikt die de moeder beleeft tijdens de conceptie en de zwangerschap. Hij kan bovendien nog geen onderscheid maken tussen wat van hem en wat van de mama is.
We kunnen en hoeven hem daar uiteraard niet tegen te beschermen, het maakt deel uit van het leven, ook van dat van hem. We kunnen als mama wel regelmatig bewust verbinden en communiceren met onze baby.

Tegen het einde van de zwangerschap heeft hij dus al een rugzakje aan ervaringen, emoties en patronen mee.
En dan volgt de geboorte, het ter wereld komen, wat voor elke baby een heel overweldigende gebeurtenis is.
Essentieel hiernij is de ruimte die de baby voelt in zijn lijfje om deze gebeurtenis te mogen verwerken. De enige manier voor een baby om dit te doen is door te huilen. Huilen is zijn manier om te ontladen van de stresserende gebeurtenis die hem overkwam.

Als jonge ouders is het echter helemaal niet evident om daar ruimte aan te kunnen geven en daar te kunnen mee zijn. 
We kennen in het begin het verschil nog niet tussen huilen omwille van honger, krampjes, vermoeidheid, … en huilen om te ontladen.
Als een baby huilt, denken we al snel dat hij last heeft en zich niet goed voelt en willen we het huilen laten ophouden.

Dat doen we door hem een speen te geven, aan de borst te leggen, te wiegen, … vaak spreken we zelfs uit “sssssjjjjt, stil maar, het komt wel goed, stop maar met huilen”.
Het is echter zo belangrijk voor zijn emotionele en fysieke welzijn om te mogen huilen en te kunnen ontladen van alle spanning die in zijn lijfje zit, in verbinding met een aanwezige ouder.

Als dit te weinig gebeurt en de opgestapelde spanning blijft zitten in hun lijfje, kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals reflux, krampen, overstrekte houding, spierspanning, overmatig huilen, slaapproblemen, een hoge mate van alertheid of snel schrikken.