Search
Close this search box.

‘We hebben allemaal een grens, een keerpunt, waar blijkt dat de manier waarop wij leven niet meer werkt. De uiteindelijke keuze wordt dan: blijf je op dezelfde manier doorgaan, of verander je?’

Keerpuntcoaching

Als het antwoord op bovenstaande vraag is: ‘Ik ben bereid om te kiezen voor verandering, ook al weet ik nog niet waar ze mij naartoe zal brengen’, dan ben je aan het juiste adres.

Voorbeelden van situaties waarbij keerpuntcoaching aangewezen is:

  • Je voelt dat je huidige job, relatie, sociaal leven, manier van leven, … niet meer klopt maar je weet niet waar te beginnen met ‘verandering’.
  • Een scheiding, ontslag, sterfgeval, ziekte, … doen je beseffen dat het zo niet meer verder kan, maar je zit zelf vast, je geraakt niet vooruit.
  • Je voelt diep vanbinnen dat je jezelf wat kwijtgeraakt bent in de rush van elke dag, in je job, je ouderschap, je relatie en je wil je leven weer meer afstemmen op wie je bent.
  • Je mist energie & levensvreugde en voelt dat je niet op je plek zit momenteel. Je verlangt ernaar om weer je energieke, stralende zelf te zijn, maar wat is daarvoor nodig?

Uiteraard worden hierbij emoties aangeraakt en onzekerheden getriggerd, maar samen maken we contact met het nieuwe en met wat de toekomst voor jou in petto heeft, met wat jouw pad van je vraagt om te doen, te zijn, te worden.

Tijdens een individueel keerpunttraject doorlopen we samen een U (geïnspireerd op Theory U van Otto Scharmer), waarbij we verschillende wijsheden integreren: die van ons hoofd, die van ons hart, die van ons lijf en die van het grotere geheel (of de toekomst, of het veld of de collectieve intelligentie of gelijk hoe je het wil noemen).

Keerpuntcoaching

Theory U beschrijft een transformatieproces in 7 stappen waarbij het nieuwe (de toekomst, jouw verdere pad) zich gaandeweg ontvouwt en laat zien en voelen in kleine signalen en in-zichten.
De stappen van het model:

  • helpen je verbinden met jouw pad
  • onderzoeken waar je jezelf in beperkt en wat je dus los te laten en te helen hebt
  • leggen bloot welke moedige stapjes jouw pad van je vraagt
  • nemen de wijsheid van het grotere geheel mee
  • helpen je bewegen door de ‘liminal space’ (de ruimte tussenin)


Transformatie verloopt uiteraard niet zo lineair als het model weergeeft, maar het helpt wel om de waarde van elke stap te erkennen en het belang ervan te omarmen.

Keerpunttraject - het model

De verschillende stappen zijn:

  1. kijken met een open blik (en de beperkende overtuigingen opmerken)
  2. voelen met een open hart (en gewaarworden waar we onszelf in willen beschermen)
  3. loslaten wat het nieuwe in de weg staat, alles doorvoelen
  4. aanwezig zijn, stil worden, ontvankelijk zijn voor wat zich ontvouwt
  5. een kleine moedige stap zetten en laten komen wat op je afkomt
  6. vormgeven, concreet maken
  7. geïnspireerde actie

Een keerpunttraject is dus een dans tussen het nieuwe en het oude, tussen vormgeven en loslaten, tussen stilte en actie, tussen niet weten en helderheid. En zo bewegen we samen door het keerpunt, de verandering tegemoet.

Soms zitten oude patronen, onverwerkte emoties en verhalen nog te vast in ons systeem en is coaching niet voldoende. Dan kan het aangeraden zijn om dit traject te combineren met het lichaamswerk van Fien.

Meer info over cranio vind je hier.

Keerpunttraject transformatie

Praktisch