Baby

Baby

Bij klachten of preventief om ze voor te zijn, cranio maakt ruimte voor het centraal zenuwstelsel om zich optimaal te ontplooien

Meer en meer zien we baby’s met te veel spanning in hun lijfje. Door het geboorteproces op zich die een intense gebeurtenis is, maar ook door medische interventies die soms noodzakelijk zijn en een nóg diepere indruk nalaten op de baby. Deze interventies kunnen zorgen voor trauma in het weefsel, de zenuwbanen, kortom in het volledige lijfje van de baby. Hierdoor kunnen symptomen zoals reflux, krampen, overspanning, onrust, overmatig huilen, … ontstaan. Als er te veel spanning in het bindweefsel zit, kunnen sommige lichaamsdelen echter niet goed functioneren.

Wat ik als therapeut veel zie in mijn praktijk zijn baby’s die een zware bevalling achter de rug hebben, waarbij veel weeën-kracht op de wervelkolom heeft ingewerkt, terwijl de baby klem zat in het bekken. Dat zijn soms langdurige bevallingen geweest, of juist hele snelle. Maar ook baby’s die zo vast zaten dat er geholpen moest worden met de vacuümpomp en baby’s die met de keizersnede geboren zijn. Ze missen in hun lijfje wat het doorkomen in het geboortekanaal bij een natuurlijke bevalling doet; het in elkaar schuiven van botten en weefsels die dan na de bevalling allemaal op hun plek schuiven.

Ik zie ook veel baby’s die de ruimte zoeken om hun geboorteverhaal te vertellen. Ouders komen in de praktijk met een baby’tje die rusteloos is, moeilijk slaapt, die geen oogcontact maakt, waarvan de ouders intuïtief voelen dat er iets scheelt zonder er een medische oorzaak voor te vinden is. De enige manier voor een baby om te communiceren is door te huilen. In dit huilen willen ze gehoord en gezien worden, ze willen niet dat we iets fixen, ze willen niet gesust worden, niet horen dat alles goed komt … ze willen echt gehoord worden, ze willen dat je aanwezig bent net zoals jij verwacht van een partner/vriend(in) als jij je hart wil luchten. Cranio nodigt de baby uit om in een veilige setting zijn geboorteverhaal te vertellen, dit alleen al is ongelofelijk helend en kan de symptomen laten smelten als sneeuw voor de zon.

Ik behandel de baby op een heel zachte, niet manipulatieve manier. Ik ‘luister’ met mijn handen, met respect voor het ritme van de baby. Door op deze manier te werken gaan het weefsel en de botten zichzelf herpositioneren met als gevolg dat het centraal zenuwstelsel van het baby’tje volledig de ruimte krijgt om verder te groeien en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving waarin het is geboren.

Ook voor de jonge moeder is cranio heel ondersteunend in het prille moederschap. Het helpt de hormonale balans te herstellen na de bevalling, ondersteunt bij de zorg voor de pasgeborene en verlicht de vermoeidheid.

Symptomen: overmatig huilen, krampen, reflux, overspanning, rusteloosheid, voorkeursligging, slaapproblemen

Getuigenis

Mijn zoontje, Oskar heeft een lange bevalling van 40 uur doorstaan. Hij is uiteindelijk ter wereld gekomen met een kleine zuignap (kiwi) en drie sondepogingen in zijn hoofdje. Voor zowel Oskar als ikzelf was dit een hevige en stresserende gebeurtenis. Oskar was een onrustige baby die zijn ‘draai’ precies niet vond. Hij weende weliswaar niet veel, maar ademde constant heel hoog en snel. Ook zijn lijfje was constant in beweging. Ikzelf zat erg vast in een hoge alerttoestand. Ook ik vond geen mentale rust… De eerste keer bij Fien in de cranio, ervoer ik een diep verinnerlijkte oase van rust waar zowel Oskar en ikzelf mochten zijn wie we waren op dat moment. Fien luisterde naar wat ons overkomen was, zonder oordeel. Ze sprak vanuit verbinding over de problemen die we ervaarden. Onmiddellijk leek het vertrouwen vanzelfsprekend. De eerste keer dat Fien Oskar behandelde was zowel voor mijn partner als ikzelf erg intens en ontroerend. De diepe en vrijwel onmiddellijke connectie die Fien maakte met Oskar was van een ontroerende schoonheid. Oskar voelde onmiddellijk de veiligheid om te ‘spreken’ over die moeilijke bevalling. Het was alsof een wonder zich voor onze ogen ontplooide. Onze zoon vertelde huilend en krijsend wat hem was overkomen, recht in de ogen van Fien. De dagen nadien zagen we bij Oskar grote veranderingen. Hij vond stelselmatig na iedere behandeling meer en meer zijn rust terug. Alsof hij terug grip kreeg op zijn prille levensverhaal.. Ook zagen we ons jongetje zich meer en meer durven overgeven aan onze zorgen en zijn slaap. Eindelijk! Stapsgewijs verteerde hij die eerste moeilijke momenten van zijn leven. We zijn zo dankbaar voor Fien haar deskundige en warme hulp. We weten zeker dat dit de hechting van Oskar vooruit heeft geholpen en dat hij hierdoor later sterker in zijn schoenen zal staan. Hij heeft hier immers mogen leren en ervaren om zijn gevoelens rond moeilijke zaken tot uiting te brengen.
Elke
mama van Oskar