BLOG - Waarom cranio-sacraal therapie een waardevol alternatief is als je baby signalen geeft niet goed in zijn vel te zitten (door Fien)
Een fysieke behandeling is vaak niet voldoende om de klachten van je baby aan te pakken
Ouders die bij mij in de praktijk terechtkomen hebben al een heel parcours afgelegd. Ze zijn ten einde raad, ze hebben een baby die veel huilt, niet lijkt te kunnen slapen, of een baby waar ze moeilijk contact mee kunnen maken. Deze ouders maken zich zorgen omdat ze niet begrijpen wat er met hun baby aan de hand is.
Veel van deze ouders gingen al te rade bij artsen, osteopaten, chiropractors, kinesisten, lactatiedeskundigen etc.
Vaak bracht dit reeds verlichting van de symptomen, maar merkten de ouders dat de klachten na verloop van tijd terug kwamen of dat er zich plots andere klachten voordeden.
Als we enkel met het fysieke lichaam aan de slag gaan, onder de vorm van een medicamenteuze behandeling of door middel van het oplossen van blokkades in het lijfje, blijft de emotionele pijn zitten waardoor de problemen zich blijven tonen.
Maar wat is er dan net aan de hand? Waarom blijft een baby ontroostbaar huilen, geen oogcontact maken, hyperalert zijn? In mijn ervaring kunnen we onze baby’s niet voldoende helpen door enkel het fysieke te bekijken, we moeten ook echt aan de slag met wat ze op emotioneel vlak meedragen aan ervaringen.
Laat ons eens vertrekken vanuit het inzicht dat de prenatale psyche bestaat; dat het prenatale kind bewustzijn heeft, dat het sensaties en emoties ervaart; dat het ook leervermogen en geheugen ontwikkelt, en dat allemaal lang vóór de geboorte.
Het prenatale kind kan lijden, zowel fysiek als emotioneel. Prenatale stress en andere emoties van zijn moeder kunnen bij hem terechtkomen. Ook geboren worden kan voor de baby een pijnlijke ervaring geweest zijn. Geboortecomplicaties kunnen geleid hebben tot een verstoring van de emotionele ontwikkeling van de baby. Zij kunnen een veilige hechting, die voor hem levensnoodzakelijk is, belemmeren.
Communicatie gebeurt via het lichaam en huilen
Een baby kan hierover vertellen en hij doet zijn verhaal via zijn lichaam. Hij geeft allerlei signalen waarmee hij ons probeert duidelijk te maken wat hij heeft beleefd tijdens zijn verblijf in de baarmoeder en tijdens zijn geboorte.
Tijdens een sessie cranio-sacraal therapie geven we ruimte aan de baby om dit verhaal te vertellen. We luisteren empathisch naar zijn verhaal die hij vertelt, soms door te huilen of soms door zijn geboorte opnieuw te beleven. Aanwezigheid, empathie voor zijn pijn en luisteren met een open hart zorgen ervoor dat de baby zich gehoord en gezien voelt en maakt dat oude pijn kan helen. We scheppen een veilige bedding waarin de baby zich gedragen voelt, waar hij voelt dat alles er mag zijn.
Cranio biedt verlichting bij talloze problemen, niet zozeer door iets te doen, vooral door aanwezig te zijn en ruimte te laten aan het verhaal dat de baby wil, of zelfs moet vertellen om goed in zijn lijfje te zitten.
Tijdens een sessie wordt dus niet gekraakt, niet gemanipuleerd, niets gefixed. We volgen het lijfje van de baby met respect voor zijn ritme en nodigen uit om de ruimte te nemen die nodig is om tot heling te komen.
Ook baby’s die (nog) geen symptomen tonen, kunnen deugd hebben van een sessie.
Wat een verademing om na zo’n uiterst intense gebeurtenis jouw verhaal te mogen vertellen. Het is niet niets, geboren worden!
En hoewel je als ouder het gevoel kan hebben dat alles goed verlopen is, hoeft dat voor je baby niet per se het geval te zijn. Baby’s zijn zeer gevoelig en kwetsbaar, ze staan open voor alles wat er op hen afkomt. Dit kunnen verrijkende indrukken zijn, maar ook overweldigende ervaringen. Met die ervaringen gaan we tijdens een sessie aan de slag.
Tot slot: je baby is bij ons in goeie handen, letterlijk en figuurlijk.
Al 13 jaar hou ik van de magie, puurheid en ontroering die het verbinden met baby’s aanraakt, eerst als vroedvrouw en later als craniosacraal therapeute.
Bron: mijn baby is ontroostbaar. Rien Verdult en Gaby Stroecken